est
Ettevõte Tooted Uudised Tasub teada Šokolaadipoed Retseptid Maiasmoka kohvik Retseptid Kontakt

Hoiatus allergikutele – maapähklioht Kalevi šokolaaditoodetes

Alates 31.07. 2017 võivad mitmed Kalevi šokolaaditooted sisaldada jälgi maapähklist (arahhis). Tegemist on toodetega, mis siiani seda ohtu ei sisaldanud.

Maapähkliohu lisandumine šokolaaditoodetele on seotud maapähklite kasutusele võtmisega šokolaadi tootmisliinil. Nii võivad kõik Kalevi šokolaaditahvlid, assortiikompvekid ja ka šokolaadimedalid ning kamatahvlid, mis on valmistatud pärast eelpool nimetatud kuupäeva, sisaldada jälgi maapähklist (vt täpset nimekirja allpool).

Kõigi selliste toodete märgistusele on lisatud nõuetekohane ohulause. Kuna aga maapähkli puhul on tegemist väga tugeva allergeeniga, juhime veel eraldi tähelepanu sellele, et alates 31.07.2017 lisandub maapähkliohuga toodete hulka veel terve rida selliseid maiustusi, millel siiani nimetatud oht puudus.

Loe kindlasti pakendil olevat märgistust, kui oled maapähkli vastu allergiline! Kui allergiline on keegi sinu pereliikmetest, sõpradest või tuttavatest, siis ütle ka neile, et nad pööraksid senisest suuremat tähelepanu Kalevi toodete pakenditel olevale märgistusele.

 

Kalevi tooted, millele lisandub maapähklioht alates 31.07.2017:

Kalev piimašokolaad purustatud metspähklitega 100g
Kalev tiramisumaitseline piimašokolaad küpsisega 100g
Kalev koorekohvi piimašokolaad 100g
Kalev piimašokolaad metspähklitega 200g
Kalev piimašokolaad tervete metspähklitega 100g
Kalev piimašokolaad tervete metspähklitega 200g
Kalev tume šokolaad kirsiga 100g
Kalev tume šokolaad vaarikaga 100g
Kalev tume šokolaad tervete metspähklitega 100g
EVIOO Tume šokolaad 100g
Kalev tume šokolaad kirsiga 200g
Kalev valge šokolaad maasika ja küpsisega 100g
Kalev valge šokolaad mustika ja õhitud riisiga 95g
EVIOO Valge šokolaad 100g
Kalev valge šokolaad õhitud riisi ja mustikaga 200g
Kalev 70% tume šokolaad 70g
Anneke piimatäidisega piimašokolaad 99g
Kalev piimašokolaad metspähklikreemiga 95g
Kalev piimašokolaad soolaka karamellitäidisega 100g
Kalev Maiuspala tume šokolaad täidisega 100g
Kalev tume šokolaad martsipanitäidisega 103g
Kalev Tuljak tume šokolaad täidisega 105g
Anneke piimašokolaad 20g
EVIOO Piimašokolaad 20g
Anneke piimašokolaad 100g
Mesikäpp piimašokolaad vahvliga 100g
Kalev “Tales of Tallinn” piimašokolaad 100g
Nurr piimašokolaad 100g
Draakon piimašokolaad pauksuhkruga 100g
EVIOO Piimašokolaad 100g
Nurr piimašokolaad 200g
Anneke piimašokolaad 300g
Mesikäpp piimašokolaad vahvliga 300g
Kalev piimašokolaad krõbedate küpsisepallidega 300g
EVIOO Piimašokolaad mandlitega 300g
Kalevipoeg piimašokolaad mandlitega 300g
Linda piimašokolaad metspähklitega 300g
Piret piimašokolaad tervete metspähklitega 300g
Bitter 56% tume šokolaad 20g
Bitter 56% tume šokolaad 100g
Bitter 70% eriti tume šokolaad 100g
Bitter 56% tume šokolaad 200g
Kalev tume šokolaad metspähklitega 300g
Suur Tõll tume šokolaad tervete metspähklitega 300g
Mesikäpp Dops šokolaad 122g
Kalev küpsetusšokolaad piima 200g
Kalev küpsetusšokolaad tume 70% 200g
Kalev küpsetusšokolaad valge 200g
Kamatahvel 100g
Kamatahvel vaarika ja mustasõstraga 100g
Kalev šokolaadimedal 15g
Kalev Vana Tallinn Cream koorelikööritäidisega šokolaadikompvekid 124g
Tuhat tänu rummimaitseline šokolaadikompvek 120g
Draakon valik piimašokolaadikompvekke marmelaaditäidisega 126g
Cardinale valik šokolaadikompvekke 186g
Kalev Parimate soovidega valik šokolaadikompvekke 186g
Tallinna siluett valik šokolaadikompvekke 186g
Anneke piimatäidisega piimašokolaadikompvekid 204g
Kalev Kallile šokolaadikompvekid vaarikamarmelaaditäidisega 224g
Kalev valik piimašokolaadikompvekke 230g
Kalev Kuldne valik šokolaadikompvekke 435g
Athena valik šokolaadikompvekke 435g

NB! Kalevil on juba ka varasemast valik tooteid, mis võivad sisaldada jälgi maapähklist. Vastava info leiab toodete pakendilt ja kodulehelt kalev.eu/tooted 

 

 

Alanud on suur ŠokoLaat!

Kalevi šokolaadipoodides on taas alanud suur soodusmüük – Šokolaat, kus  paljud maiustused on  saadaval tavahinnast kuni 50% soodsamalt. Magusad hinnad ootavad Sind 11. juunini.

Oled oodatud meie kauplustesse:

UUS! Kalevi Balti jaama turu šokolaadipood

Kopli 1, Tallinn

E-R 9-19

L-P 9-17

Kalevi šokolaadipood ja meistrikoda Rotermanni kvartalis

Roseni 7, Tallinn

E-L 10-20

P 11-18

Kalevi Nõmme šokolaadipood (Nõmme turul)

Turu 8/Piiri 6, Tallinn

E – L 9-18

P 9-17

Kalevi tehasepood Jüris

Põrguvälja tee 6, Lehmja küla

Rae vald, Harjumaa

E-R 9-18

Kalevi Tartu šokolaadipood

Poe 1/Küüni 4, Tartu

E-R 9-19

L 10-18

P 10-16

Kalevi Kuressaare šokolaadipood

Lossi 1, Kuressaare

E-R 9-19

L 10-18

P 10-16

Kalevi Pärnu šokolaadipood

Port Artur 2, Lai 11, Pärnu

E-L 10-20

P 10-18

Felixi pood

Tallinna mnt. 1, Põltsamaa

E-L 10-18

P 10-16

Vilma tõi turule esimesed täisterajahust küpsetussegud

AS Kalev täiendas Vilma jahusegude sarja tervisesõbralike täisterajahusegudega, milles on ka 30% vähem lisatud suhkrut.

Täisterajahust analoogi said endale legendaarne Juubeli tordipulber, samuti eestimaalaste seas populaarsed muffinipulber ja ülepannikoogijahu.

“Uusi küpsetussegusid luues lähtusime soovist pakkuda kodustele kokkajatele tervisesõbralikumaid alternatiive. Samas ei teinud me järeleandmisi täisterajahusegust valmivate küpsetiste maitse ja tekstuuri osas. Uued küpsetussegud on kindlasti meeltmööda kõigile, kes eelistavad kiirelt valmivaid, ent natuke vähem magusaid küpsetisi,” rääkis AS-i Kalev tootearendusjuht Evelin Heiberg.

Vilma uued jahusegud sisaldavad 50% ulatuses täisteranisujahu ning 30% vähem lisatud suhkrut. Täisterajahu on kasulik selles leiduvate nisukliide tõttu, mis aitavad organismil puhastuda jääkainetest ja on abiks seedimisel. „Samuti sisaldab täisterajahu rohkem mitmeid B-grupi vitamiine ja mineraalaineid. Selles esinevad nisutera peamised osad – tärkliserikas endosperm, idud ja kliid – samas suhtes nagu nad esinevad jahvatamata teras,“ lisas Evelin Heiberg.

Täisterajahust küpsetussegud said traditsioonilisest Vilma puna-valgest pakendikujundusest pisut erineva välimuse: valged mummud rohelisel taustal ning kergelt beežika pakendi põhitooni. See aitab ostjatel poes kergesti vahet teha tavatoote ja selle tervisesõbralikuma analoogi vahel.

Mummulise taustaga pakendi poolest tuntud Vilma küpsetustooteid iseloomustab lihtsus ja kiirelt saavutatav suurepärane tulemus, mistõttu on nad heaks abiliseks kaasaegsele kiire elutempoga inimesele. Alates 2004. aastast kuuluvad Vilma jahusegud Kalevi tootevalikusse. Rohkem infot Vilmast: http://vilma.kalev.eu/vilmast/

 

Kalev tähistab EV 100. juubelit lipuvärvides maiustustega

Järgmisel aastal tähistab Eesti Vabariik oma 100. sünnipäeva, kuid pidustused algasid juba sel kevadel. Kalevi sümboolne kingitus vabariigile – temaatiline maiustustekollektsioon – koosneb kommikarbist ja erinevas suuruses šokolaaditahvlitest.

Maiustuste EV100 ametlikku sümboolikat kandvad pakendid on põhjamaiselt karge ja minimalistliku disainiga, mille värvigamma pärineb Eesti lipult. Pakendite taustal on näha mustrit kriipsukestest ja nullidest. See kodeeritud sõnum (binaarkood) peidab endas Lydia Koidula luuletust „Eesti muld ja Eesti süda“.

EV100 kommikarbis on maheda ja tasakaalustatud maitebuketiga pralineekompvekid, mille rohkelt pähklit ja piimatooteid sisaldav kompvekitäidis on kaetud tumedast šokolaadist glasuuriga. Kompvekid on omakorda pakendatud sinimustvalgetesse etikettidesse.

Šokolaaditahvleid on valikus erinevas suuruses: 300g piimašokolaad mandlitega sinises ümbrises, 100g šokolaadid vastavalt piimašokolaad sinises, tume šokolaad mustas ning valge šokolaad valges ümbrises. 20g piimašokolaadid on saadaval nii sinises, mustas kui ka valges pakendis. Tgemist on puhaste selgete šokolaadimaitsetega, millel ei ole lisandeid. Erinevat värvi tahvlitest saab soovi korral kokku panna Eesti lipu.

Tuljaku šokolaad on Eesti parim kondiitritoode

Eesti Parim Toiduaine 2017 hindamiskomisjon valis parimaks kondiitritooteks ja hõbemärgi vääriliseks Tuljaku šokolaadi Kalevilt.

“Kondiitritoodete kategoorias pälvis komisjoni suurima sümpaatia legendaarsest käsitöökompvekist insipreeritud Kalevi tume täidisega šokolaad Tuljak, mis on suurepärane näide tootearendusest, kus hinnatud maitsed leiavad endale uue väljundi. Väga-väga tubli toode ja uue Kalevi sarjaga kenasti haakuv,” sõnas Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Eesti Parim Toiduaine 2017 esimesel päeval hindas komisjon liha-, piima-, pagari- ja kondiitritooteid ning valis välja nende kategooriate võitjad. Teisel päeval aset leidnud hindamistel said oma kategooria parima toiduaine tunnustuse veel viis toodet ja seda kategooriates kalatooted, kastmed, valmistoidud, puu- ja köögiviljatooted ning magustoidud.

Kategooriavõitjad, s.h. Tuljaku šokolaad kandideerivad edasi Eesti Parim Toiduaine 2017 kuldmärgile, mis antakse üle 26. aprillil toimuval Toiduliidu aastakonverentsil.

Martsipan

Üks vanimaid maiustusi, mida Eestimaal on valmistatud juba keskajast peale on peamiselt mandlitest ning tuhksuhkrust koosnev martsipan. Martsipani algseks kodumaaks on tõenäoliselt Pärsia (praegune Iraan), kus kirjalikes allikates on seda maiust esmakordselt mainitud juba 9.sajandil. Varasel keskajal jõudis martsipan Euroopasse, kus teiste seas hakkasid vanad hansalinnad Reval (praegune Tallinn) ja Lübeck seda pea üheaegselt valmistama.

Kõikvõimalike muude ravivat ja natukene vähem ravivat toimet omavate ainete seas leidis martsipani valmistamine ka Eestis algselt aset apteegis. Täpsemalt Euroopa vanimas järjepidevalt tegutsenud apteegis – Tallinna Raeapteegis, mida on kirjalikes allikates esmakordselt mainitud juba 1422. aastal. Siinmail hästituntud legendi järgi olevat martsipani leiutajaks üks nimetatud apteegi sell. Selle legendi muutis eriti tuntuks Eesti romaanikirjaniku Jaan Krossi populaarne raamat “Mardileib”.

1695. aastast pärit apteegitaksidest leiame martsipani ravimi nimega Panis Martius (ka Marci Panis) alt. 17. sajandist on meieni jõudnud ka eelpool mainitud apteegi tellimus tuntud Madalmaade päritolu skulptorile Arent Passerile kahe kivist martsipanivalamise vormi valmistamiseks. Ühel neist oli kujutatud Tallinna suur lõvivapp ja teisel väike ristivapp. Mõlemad olid väga sobivad apteegi poolt raehärradele erinevateks tähtpäevadeks saadetud kingituste valamiseks.

Hansaperioodi tsunftide tegutsemise vältel hakkasid martsipani valmistama suhkrupagarid, keda tuntakse alates 18. sajandist kondiitritena. Üks nendest, šveitsi päritolu III Gildi kondiiter Lorenz Cavietzel jäädvustas oma nime ajalukku sellega, et ostis 19. sajandi alguses Tallinna vanalinnas Pikal tänaval praeguse kohvik Maiasmokk asukohas paiknenud kinnistu ning hakkas seal muuhulgas ka martsipani valmistama.

Veel enam kuulsust kogus samasse paika rajatud martsipani- ja šokolaaditööstus 19. sajandi teisel poolel, kui Narva linnast tulnud baltisakslane Georg Johann Stude hoone ümber ehitas ning laiendas seda juurde ostetud naaberkrundilegi.

Georg Stude eksklusiivsed martsipanitooted olid hästi tuntud Eesti- ja Liivimaa kubermangus, nendega varustati muuhulgas ka Vene keisri õukonda Peterburis. Georg Stude maiustusi sai kuni I Maailmasõja alguseni osta ka Moskvas paiknenud firmakauplusest. Ajaloo keerdkäikude tulemusena riigistati 1940. aastal Georg Stude äri, kuid martsipanifiguuride valmistamine ei kadunud õnneks kusagile. Nende valmistamine jätkus hiljem juba Eesti suurimas kondiitritööstusettevõttes Kalev. Õige pea hakkasid martsipanist puu- ja juurviljad, looma- ning linnukujud, martsipanist tordid ja linnavaadetega postkaardid meeldima ka Kremli “kroonimata valitsejatele”. Eriti kõrgelt hindas neid Leonid Brežnev.

Nendesamade Stude äri 19. sajandi lõpust ja 20.sajandi algusest pärit martsipanivormide ning käsitöövõtetega valmivad martsipanikujukesed ka täna Maiasmoka majas (säilinud on ca 200 ajaloolist martsipanivormi). Kujukesed vormitakse käsitsi ning maalitakse hiljem pintsli ja toiduvärvidega. See lisab igale kujukesele tükikese kunstniku hinge ning muudab selle seeläbi kordumatuks.

Mis on šokolaad?

Šokolaad on tuhandeid aastaid vana maiustus, mida tänapäeval valmistatakse röstitud kakaoubadest töötlemise käigus saadavast kakaoubade massist ja kakaovõist ning suhkrust, piimašokolaadi puhul lisatakse koostisesse ka piimtoorainet.

NB! Šokolaadiks tohib nimetada vaid sellist maiust, mis on valmistatud kakaovõist ja võib sisaldada maksimaalselt kuni 5% muud taimset rasva (ja seegi peab olema oma omadustelt identne kakaovõiga).

Algselt oli šokolaad röstitud, jahvatatud ning vahule löödud kakaomassist kokku segatud külm ilma suhkruta jook, mistõttu selle valmistajad Lõuna-Ameerika indiaanlased asteegid nimetasid seda „xocolatl” (mõru vesi).

Euroopale sai šokolaad tuntuks Kolumbuse Ameerika avastamise reisidelt ja hispaanlase Corteze Mehhiko vallutamise päevilt 16. sajandi alguses. Meile tuntud tahket šokolaadi hakkas esimesena 19. sajandi keskpaigas valmistama inglane Joseph Fry firmast Fry & Sons. 1875. aastal lisas šveitslane Daniel Peter šokolaadile piima ning piimašokolaad oligi sündinud.

Eestis oli esimesi tuntumaid šokolaaditootjaid Kalevi šokolaadivabriku eelkäija firma Georg Stude Tallinnas 19. sajandi teisel poolel.

Šokolaadi põhitüübid

Tänapäeval leiab kauplustest mitut sorti šokolaade, mille erinevused saavad alguse juba kakaoubade päritolumaast ning süvenevad veelgi sõltuvalt toomisviisist ja retseptist.

Tume šokolaad

Tumeda šokolaadi kakaosisaldus võib ulatuda isegi üle 90%. See šokolaaditüüp on tervisele kõige kasulikum ja seda eelkõige kõrge kakaosisalduse tõttu!

Tume šokolaad koosneb põhiliselt kakaoubademassist, kakaovõist, suhkrust ja letsitiinist. Šokolaadi värvuse sügavus ja maitse mõrusus sõltuvad ubademassi ja suhkru omavahelisest suhtest. Küpsetistes kasutatakse tavaliselt poolmagusat tumedat šokolaadi kakaosisaldusega kuni 50%.

Piimašokolaad

Piimašokolaadi puhul on osa kakao kuivainest asendatud piimakomponentidega, mis annab šokolaadile magusama maitse, heledama värvuse ja ka pehmema struktuuri. Kuna piimašokolaad on äärmiselt tundlik kuumuse suhtes, on selle kasutamine kuumtöötlemist vajavate magustoitude valmistamisel keerukam. Samas sobib see hästi kaunistuste tegemiseks, pakkudes vaheldust tumedale šokolaadile nii lõhna, maitse kui ka värvuse poolest.

Valge šokolaad

Valge šokolaadi valmistamine ja tooraine sarnanevad tavašokolaadi omaga, välja arvatud üks oluline erand: selles ei kasutata kakaoubademassi ega –pulbrit. Seega on kakaosaadustest ainsana esindatud kakaovõi. Tänu sellele on valge šokolaad ka teistest magusam ja sobib hästi magustoitude valmistamiseks. Tavašokolaadiga võrreldes sisaldab see ka tunduvalt enam piima. Sulatamisel nõuab aga valge šokolaad erilist hoolt, liiga kiire kuumutamise tagajärel võib muutuda teraliseks või minna suisa kõrbema.

Mille poolest on šokolaad kasulik?

Teadlased on palju uurinud šokolaadi omadusi ning tõestanud seejuures ära, et mitmed neist on tõepoolest tervisele kasulikud. Seejuures ei tohi muidugi unustada seda, et kasulik on eelkõige tume ehk suure kakaosisaldusega šokolaad. Oluline on ka mõõdukus šokolaadi tarbimisel – nii, nagu ka iga muu toiduaine puhul.

Lühidalt kokku võttes võib öelda, et šokolaad peidab endas aineid, mis muuhulgas aitavad ennetada mitmeid haiguseid ning teisalt tekitavad need mõnusa heaolutunde ja rahulolu iseenda ning maailmaga, tõstavad tuju ja maandavad stressi. Seda eriti naisterahvastel, mistõttu on nemad šokolaadi võludele eriti vastuvõtlikud. Šokolaadi puhul on täheldatud ka virgutavat ja ergutavat mõju, samuti on tegemist tõelise energiapommiga, mis sobib hästi kõigile, kelle elu on seotud vaimsete või füüsiliste pingutustega.

Šokolaadi kasulikest omadustest tõsisemalt ja põhjalikumalt annab ülevaate järgmine loetelu:

1. Šokolaadi ühes peamises koostisosas kakaovõis sisaldub rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südameveresoonkonnahaigustesse haigestumise riski.

2. Šokolaad sisaldab antioksüdante (flavonoole), mis kaitsevad südant ja veresoonkonda. Samuti on need kasulikud immuunsüsteemile ning on potentsiaalselt vähki takistavad.

3. Šokolaad sisaldab olulisi toitaineid: rauda, tsinki, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja vaske ning B-vitamiini.

4. Šokolaad tekitab heaolutunde, kuna selle maiuse söömisel vallanduvad „õnnehormoonid“ endorfiinid.

5. Šokolaadil on kergelt ergutav mõju tänu selles leiduvale teobromiinile.

6. Šokolaadis sisalduv serotoniin on looduslik “antidepressant”.

7. Viimaste aastate uuringud on tõestanud ka, et šokolaad ei tekita aknet ega hambakaariest.

8. Šokolaad ei põhjusta lastel tähelepanupuudulikkusega seotud hüperaktiivset käitumist ehk hüperaktiivsust. Selleteemalisest teaduskirjandusest selgub, et ükski lastega seotud uurimus ei näita seost hüperaktiivse käitumise ja šokolaadi tarbimise vahel.

Miks šokolaad mõnikord „halliks“ läheb?

Šokolaadimaiustuste puhul on oluline teada kaht olulist momenti: igasugused temperatuurimuudatused nende toodetega peaksid olema teostatud väga aeglaselt ja samuti tuleb neid kaitsta liigse niiskuse eest.

Šokolaaditoodete sattumisel jahedast niiskesse ja/või sooja ruumi, muutub šokolaadi struktuur väga kiiresti ja õige pea ilmub šokolaadi pinnale ka silmaga nähtav hallikas ja tuhm kattekiht. Maiustus nagu “õitseks”.

Tihti tarbijad kardavad ja muretsevad, et tegemist on hallitusega, kuid nii see siiski ei ole. Olenevalt konkreetsest olukorrast on tegemist vaid suhkru või kakaovõi väljakristallumisega šokolaadi pinnal. Tervisele see ohtlik ei ole, küll aga halvendab see oluliselt toote väljanägemist ja vähendab seeläbi maiustamissoovi.

Et šokolaaditooted säilitaksid kauem oma ilusa välimuse ja hea maitse, tasub hoida šokolaadimaiustusi võimalikult ühtlasel temperatuuril. Igati sobilik lühiajalisel säilitamisel on tavaline toatemperatuur 18-20°C ja õhuniiskus kuni 60%. Pikemajalisel säilitamisel (ladudes, kauplustes) oleks ideaalne hoiustamistemperatuur 16-18°C ja õhuniiskus kuni 50%.

Mingil juhul ei tohi soojas seisnud ja sulanud šokolaaditooteid pista vahelduseks külmikusse lootuses, et sellega saame šokolaadi kena väljanägemise jälle tagasi. Isegi, kui toode on juhuslikult jäänud liiga kauaks külma või sooja, siis tagasi normaaltemperatuurile viimine peaks olema teostatud pikkamisi ja rahulikult.

Šokolaadimaiustusi tuleb hoida ja kaitsta ka otsese valgus- ja soojuskiirguse eest.

Sertifitseeritud tooraine

Kalev peab oluliseks panustada jätkusuutlikku ja vastutustundlikku kakaokasvatusse ning selle läbi kakaofarmerite töö- ja elamistingimuste parandamisse.

2014. aastal liitus Kalev maailma juhtiva vastutustundlikku ja jätkusuutlikku kohvi-, tee- ning kakaokasvatust toetava programmiga UTZ Certified. 2017. aastal on kogu Kalevi šokolaadi tootmiseks vajaminev kakao sertifitseeritud ja kõik meie šokolaaditooted omavad õigust kanda UTZ Certified märki. See märk tootel näitab, et ettevõte toetab vastutustundlikku kakaokasvatust. Ostes UTZ-märki kandvaid tooteid, toetad seda ka Sina.

UTZ Certified on rahvusvaheline programm, mis sai alguse 2002. aastal Hollandis:
• UTZ tähendab maiade keeles „hea“
• UTZ on maailma suurim vastutustundliku kakao programm
• UTZ programmiga on liitunud üle 465 000 kakaokasvataja
• UTZ sertifitseeritud kakaod toodetekse 19 riigis
• UTZ-i märki kandvaid šokolaaditooteid müüakse 135 riigis

Miks UTZ sertifitseeritud kakao?

Maailma kakaosektor seisab silmitsi mitmete väljakutsetega. Kehv maaharimissüsteem, vananevad kakaopuud, vale kemikaalide kasutamine ja kontrollimatu metsade maharaiumine, lisaks kakaokasvatajate kehvad töötingimused ja väike sissetulek.

UTZ-programmi eesmärgiks on efektiivselt toimiv ja jälgitav sertifitseerimissüsteem sotsiaalselt ja keskkonnaalaselt vastutustundliku kakaotootmise tarvis. UTZ-programmiga liitunud kakaokasvatajad saavad juba täna suuremat saaki ja on osavamad oma farmi majandamisel, seejuures on paranenud nende töötingimused ja keskkonnakaitse.

Kuidas UTZ toimib?

UTZ- i puhul algab kõik oskuslikumast maaharimisest, millega kaasneb saagikuse kasv, sissetulekute suurenemine, edasiste väljavaadete ja keskkonnakaitse paranemine. Omandades UTZ-programmi abil uusi oskusi ja tehnikaid, on kakaokasvatajad võimelised saama rohkem oma maast ja ettevõttest.

Oskuslik maaharimine viib suurema saagikuseni, kuid farmerid ainult ei tooda rohkem, vaid ka nende saagi kvaliteet paraneb ja kulud vähenevad.

UTZ-programmiga liitunud kakaokasvatajaid õpetatakse muuhulgas oma farmi paremini majandama. Tänu sellele saavad nad rohkem kvaliteetset saaki väiksemate kulutustega ja on võimelised panustama rohkem oma perekonna ja töötajate heaollu ning ka tuleviku kindlustamisse.

„Pärast UTZ-programmiga liitumist on meie kakaofarmi saagikus kasvanud: aastatel 2011-2012 saime 1,2 tonni kakaoube, kuid 2013-2014 juba 1,8 tonni. Tänu UTZ-programmile sain valmis ehitada maja, samuti saame nüüd endale lubada toidutegemiseks gaasi.“ Kouassi N’Guessan Nick, Elevandiluurannik.

UTZ-programmis on oluline koht ka keskkonnakaitsel. Farmereid õpetatakse kasutama säästlikult ja efektiivselt maad, vett, toormaterjale ja energiat.

UTZ nõuab, et kõigi töötajate õigused oleksid tagatud. Selleks on kirja pandud selged kriteeriumid, mis baseeruvad International Labour Organization (ILO) konventsioonidel ja nende täitmist kontrollitakse regulaarselt. Muuhulgas tuleb töötajatele tagada piisav puhkus ja töötasu vastavalt siseriiklikele õigusaktidele, nende elamistingimused peavad olema head, töökeskkond ohutu.

UTZ tahab, et kõik kakaokasvatajate lapsed kasvaksid üles ohutus ja tervislikus keskkonnas. Laste kaitseks ja arenguks on paika on pandud konkreetsed nõuded, mis sisaldavad nii kooliskäimist kui ka mänguaega. Lapstööjõud on keelatud. Koolitustel selgitatakse farmeritele laste kooliskäimise vajalikkust, võimalikke terviseriske ja ohtlike ainete, tööriistade jms eemalhoidmist laste käeulatusest.

Tänu UTZ-programmile tunneb järjest rohkem ja rohkem kakaokasvatajaid ja farmitöölisi end motiveerituna, tervemana ja respekteerituna. Neil ja nende peredel on rohkem võimalusi oma eesmärkide saavutamiseks. Nende lapsed käivad koolis ja kasvavad üles turvalises ning tervislikus keskkonnas.

Martsipanist loomaaed ootab külastajaid

Tallinna Loomaaia loodushariduskeskuses on avatud mitmesajast käsitsi valmistatud martsipaniloomast ja –linnust koosnev loomaaed. Magusa loomaaia autor on martsipanikunstnik Külli Mihkla ning sobiva keskkonna aitasid meisterdada loomaaia looduskooli huviringi lapsed.

Martsipanist loomaaed on Kalevi kommivabriku kingitus Tallinna Loomaaiale magusatööstuse 210. juubeli puhul. Kalevi juhi Kaido Kaare sõnul andsid idee kireva loomaaia sünniks ligi 200 tänaseni säilinud sajandivanust martsipanivormi, millest ligi pooled on erinevad looma- ja linnuvormid.

“Maiasmoka kohviku martsipanikunstnik Külli Mihkla on valmistanud ajalooga vormide ja tänapäevaste toiduvärvide abil loomad, linnud ning nende juur- ja puuviljadest toidulaua, ühtekokku 338 martsipanifiguuri,” rääkis Kaare. „Mõned aastakümned tagasi oli pea igas kodus puhvetkapi klaasi taga mõni kivikõva martsipanist loomakujuke, millel lapsed olid saba tagant ära hammustanud või seest lausa tühjaks söönud. Nüüd on kogu nostalgiline martsipanist loomade-lindude valik üheskoos näitusel vaatamiseks väljas,“ lisas ta.

Loomaaia direktor Tiit Maran usub, et avatud näitus pakub kindlasti avastamislusti loomaaia pisematele külastajatele, kuid ka äratundmisrõõmu nende vanematele ja vanavanematele. “Aitäh kõigile asjaosalistele, eriti martsipanikunstnik Küllile ja meie looduskooli lastele, kes aitasid liita kaks väärikat Eesti sümbolit – loomaaia ja maiustuste ajaloo – üheks tervikuks,” sõnas Maran.

Martsipani ajalugu Eestis ulatub keskaega, mil seda maiust valmistati Tallinna Raeapteegis. 1806. aastal pani suhkrupagar Lorenz Caviezel praeguses Maiasmoka kohviku asukohas aluse Eesti magusatööstusele ning tema töökojas hakati valmistama ka martsipanimaiusi. Laiema tuntuse pälvis Eesti martsipan Georg Stude ajal, mil varustati sellega ka Vene keisri õukonda Peterburis. Ajaloo keerdkäikudest hoolimata jätkus martsipanifiguuride valmistamine ka nõukogude ajal, nüüd juba Kalevi kondiitritööstuses. Tänaseks on martsipanikujukeste valmistamine jõudnud tagasi oma algsesse koju – Maiasmoka kohviku majja Tallinna vanalinnas.

Kampaaniaga koguti liikumispuudega laste raviks üle 21 000 euro

Kommivabrik Kalev koostöös Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskusega (HNRK) viis septembris ja oktoobris läbi heategevuskampaania, mille käigus koguti liikumispuudega laste ravi toetuseks 21 062 eurot. Kogutud summa eest on võimalik aidata kuni 100 liikumispuudega last.

Heategevuskampaania “Ole kah käpp!” raames annetati kõigilt Mesikäpa kaubamärki kandvatelt toodetelt kaks senti HNRK-le, et toetada laste raviks vajalike ortooside ehk ravilahaste ja –tugede soetamist. Kokku müüdi kampaaniaperioodil 1 053 101 Mesikäpa toodet.

Kampaania sai oma sümboolse alguse juba kevadel, kui ligi 10 000 põhikoolilast üle Eesti jooksid Teatejooksul liikumisepuudega 6-aastase Kertu ja 4-aastase Uljana ravi toetuseks Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses. Selle tulemusena koguti 3400 eurot, mis jagunes võrdselt mõlema lapse vahel.

“Eestis on palju liikumispuudega lapsi, kes vajavad pidevalt kulukat ravi. Rõõm on näha, et Mesikäpa ja Rasmus Mägi üleskutse on vilja kandnud ning heade inimeste abil oleme kokku kogunud korraliku toetussumma, mis täidab üllast eesmärki,” rääkis AS Kalev juhatuse esimees Kaido Kaare.

HNRK juhataja Priit Eelmäe sõnul jõuab heategevuskampaaniaga kogutud annetussumma just nende lasteni, kes seda kõige enam vajavad. “On terve hulk lapsi, kes vajavad liikumiseks erinevaid tugiortoose, mis on suhteliselt kallid ja mille valmistamine võtab palju aega. Kiiresti ja professionaalselt valmistatud ortoosid võimaldavad lastel kindlasti senisest oluliselt aktiivsemalt tegeleda eakohaste tegevustega”.

Mesikäpa heategevuskampaania lõpuüritusel Haapsalus anti HNRK-le üle kogutud annetussummad. Ühtlasi avati keskuses üheskoos Eesti kaasaegseim ortoosilabor, kus kasutakse innovatiivseid materjale ja tehnoloogiaid, mis omakorda tagab ortooside kiire ja kvaliteetse valmistamise Hollandis väljaõppe saanud spetsialisti poolt.

Mesikäpp on Kalevi üks tuntumaid tootesarju, millesse kuulub kokku 18 toodet: šokolaadid, kompvekid, küpsised, vahvlid, jäätised, ja vahvlikook.

Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus on taastusravihaigla, mis on spetsialiseerunud neuroloogiliste probleemidega laste ja täiskasvanute abistamisele. Aastas osutatakse teenust ca 3500 erinevale abivajajale.

AS Kalev on Eesti suurim ja vanim kondiitritööstusettevõte, mis annab tööd rohkem kui 400-le inimesele.

©2017 AS Kalev, All Rights Reserved